top of page
  • OK Administratie

Gebruik vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer

Het nieuwe btw-identificatienummer noemen we ook wel: btw-id


Alle eenmanszaken hebben een brief met een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Hebt u een eenmanszaak? Dan gebruikt u dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 bij al uw contacten met klanten of leveranciers. U moet het vermelden op uw facturen en website. Staat uw oude nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan zo snel mogelijk door uw nieuwe btw-identificatienummer.


Hebt u contact met ons of doet u aangifte omzetbelasting? Gebruik uw omzetbelastingnummer. Doet u zaken met anderen? Gebruik uw btw-identificatienummer.

Met het nieuwe btw-identificatienummer is uw privacy beter beschermd

In het nieuwe btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd. Het BSN is uw unieke persoonsnummer. Hiermee staat u bijvoorbeeld ingeschreven bij uw gemeente. Uw BSN verandert dan ook niet. Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw burgerservicenummer. Het controlegetal bestaat uit 2 willekeurige cijfers. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.


Waarom 2 nummers?

Het zijn inderdaad 2 nummers. Maar dit is de snelst mogelijke manier om de privacy van eenmanszaken beter te waarborgen.


Uw btw-nummer wordt uw omzetbelastingnummer

Uw btw-nummer noemen we voortaan het omzetbelastingnummer. Dit nummer blijft u gebruiken bij contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u aangifte omzetbelasting doet, ons een brief schrijft of de BelastingTelefoon belt. Doet u aangifte omzetbelasting via software? Dan moet u altijd het omzetbelastingnummer invullen.Vult u de btw-aangifte in via 'Inloggen voor ondernemers'? Dan hoeft u uw omzetbelastingnummer niet zelf in te vullen. Dat wordt automatisch voor u gedaan.Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit: uw burgerservicenummer met de toevoeging B01 – of hoger. Dit is een voorbeeld van het omzetbelastingnummer: 111234567B01.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page